Makt

Confound it! The batteries are dead!

Beograd: De første spor

leave a comment »

 

Dette er kopiert fra srib.no/samfunn/mir/beograd-de-f%C3%B8rste-spor. Utenriksmagasinet Mir er radioprogrammet jeg jobber i, på Studentradioen i Bergen.

Der Wien utgjorde den siste uoppnåelige grense for det osmanske riket og dermed ikke inneholder synlige spor etter tyrkisk påvirkning, befant Beograd seg midt i det osmanske smørøye. Byen ligger langs den såkalte Via Militaris – den gamle krigsleden fra Istanbul til Wien – og var dermed hyppig utsatt for voldsomme slag mellom de makter som måtte være i krig med hverandre i området.

Dette førte også til at byen skiftet herskere ofte, som igjen førte til at arkitekturen forandret seg til stadighet – vinnerne ønsker gjerne å markere seieren ved å gjenbygge byen i sitt bilde. Osmanerne mistet byen for siste gang i 1815, og det er ikke mye osmansk arkitektur igjen å se. Mir lokaliserte etter en del leting en enslig moské fra 1600-tallet, og det er lite med tanke på at det i sin tid befant seg 9 moskeer fra osmansk tid i byen.
Det militære museet i Serbia har en annen fremtoning enn sin Wienerske motpart. Der det sistnevnte kjørte en nøktern fremstilling av de historiske begivenheter, er Serbia opptatt av å fremheve sin underlegne posisjon i forhold til sin motstandere. Både når motstanderen heter Tyrkia og Østerrike gjøres et poeng ut av at mens motstanderen hadde godt slipte våpen måtte Serbia frem med ljåer og høygafler. Dette poenget trekkes også frem i utstillingens siste del, hvor Serbias beskjedne antall soldater og tanks sammenliknes med NATOs enorme horder av stridsvogner, helikopter og jagerfly. Hendelsene mellom 1991 og 1999 nevnes forøvrig ikke med ett ord.

Forholdet til NATO er enda kjølig

Professoral audiens

Den serbiske professoren Ljubisa Rajic har vært et yndet intervjuobjekt for Utenriksmagasinet Mir. Han snakker utmerket norsk, han var den serbiske stemmen til Norge under konfliktene på 90-tallet, og han er også en meget aktiv debattant innen dagens serbiske politiske spørsmål. Spenningen var derfor stor i reaksjonen da vi ble invitert hjem til Rajic for å snakke med ham om den osmanske arven i dagens Serbia. Ljubisa skuffet da heller ikke, og la ut i to timer om osmansk arv innenfor gamle Jugoslavia og på Balkan i dag, i tillegg til å spontant servere en lengre utgreiing om nivået på norsk kontra serbisk høyere utdanning.

Ljubisa Rajic er klar på at for å finne fysiske spor etter osmansk påvirkning må vi lete andre steder enn Beograd, av årsaker beskrevet i innledningen. Både i byggestil, kultur og språk finner man i langt flere trekk av osmansk arv lenger syd.

Kong Lazar, mannen som sloss uavgjort med osmanerne på Kosovosletten

Ferden går for Mir derfor videre til Sarajevo, hvor etterlevningene etter tyrkerne skal være langt flere og tydeligere. Sarajevo er også åsted for en hendelse som skal markere den endelige slutten for det osmanske imperium. Mir drar imidlertid ikke før de på et av byens brunere etablissement har reddet en ung kvinne som har låst seg inne på toalettet. Job well done!

Advertisements

Written by Aslak

June 30, 2011 at 11:57

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: