Makt

Confound it! The batteries are dead!

Kosovo – fra slagmark til storpolitisk sandkasse

leave a comment »

Bill Clintons statue i Pristina, på Bill Clinton Avenue. Lenger nede i gata finnes George Bush street.

Dette er kopiert fra http://srib.no/samfunn/mir/kosovo-fra-slagmark-til-storpolitisk-sandkasse. Utenriksmagasinet Mir sendes hver torsdag klokken 10 på Studentradioen i Bergen.

Kosovo er et land vi skal innrømme at vi har sagt en del stygt om på reisen vår. Vi forventet ikke mye, og ser man på statistikken er det kanskje heller ikke mye å forvente. Det er mye kriminalitet og arbeidsledighet, og for en befolkning hvor rundt 50% er under 25 år er mangelen på sysselsetting ødeleggende. Vi var pent sagt litt fordomsfulle og halvveis nervøse for problemer i Kosovo.

Det viser seg derimot at Europas nyeste land ikke var så ille som vi fryktet. Noe av grunnen til dette kan være EU, FN og NATOs veldig synlige tilstedeværelse i landet, de tar nemlig del i så godt som alle statsbyggingprosesser som finner sted. EU har til og med vært så hyggelige å la dem bruke euro, i mangel av egen mynthenhet.

Selv om veiene i Pristina ikke alltid var optimale, noe grunnet krigføring i området, var de som oftest tett befolket av kafeer og kaffebarer. Faktisk litt for mange av dem, slik at det faktisk kunne være litt vanskelig å ta seg en matbit. Disse kaffebarene var som regel fulle av den nevnte arbeidsløse ungdommen. De var heller ikke spesielt originale når det kom til det å velge et passord for WI-FIen deres, som oftest var en variasjon av 12345, eller rett og slett helt opp til 9. Men i det minste var det internett over alt rundt oss.

For å få en større innsikt i hvordan osmanerne har påvirket livet i Balkan fant vi i Utenriksmagasinet Mir ut at det var på tide å besøke den velkjente Kosovosletten. Vel fremme fiklet vi opp vår kjære audioopptaker og sa følgende:

Samtale i Polje/Fushe Kosovo

I etterkant fant ut at selv om dette ikke var stedet slaget faktisk ble utkjempet, sies det å være stedet Milošević ble nasjonalist. Eller i det minste fant ut at nasjonalismen var en ideologi som ville gagne han.

Før vi gikk videre i vår søken etter området hvor slaget på Kosovosletten tok sted, besøkte vi i mellomtiden den serbiske enklaven Gračanica noen få minutter utenfor Pristina med buss. Ved siden av det at det fantes et kloster her som flere ganger hadde blitt skadet av osmanerne mellom 1379 og 1383, var det selve stedets eksistens vi dro for å oppleve. Og vi ble ikke skuffet her heller. Flere av bilskiltene var serbiske, i butikkene kunne man velge å betale med euro eller serbiske dinarer og skiltene rundt oss sto på serbisk. Da vi skulle sende et fåtall postkort hjem fikk vi til og med beskjed om at de ikke kom til å gå via Pristina, men Beograd.

Vårt andre forsøk på å finne stedet hvor slaget på Kosovosletten ble utført var mer vellykket, og det var til latter fra våre medpassasjerer vi gikk ut av bussen midt i intet. For det var virkelig midt i intet vi fant monumentet viet til serbernes heltemodige tap i form av et tårn omringet av et sikkerhetsgjerde og med minst fire politi som ventet på neste person de kunne føre ned i den store boka de noterte navn og passnummer i.

Redaksjonen mesker seg i sola på monumentet i Gazimestan

Vel oppe i tårnet fant vi ut at vi måtte si noe smart igjen, og dette kan du få høre her:

Samtale på monumentet i Gazimestan

Morgenen før vi dro videre til Makedonia har vi heldige nok til å få et intervju med ambassadør Sverre Johan Kvale og hans høyre hånd Jon Hansen. Begge to har lenge vært aktive på Balkan og har nå jobbet med Kosovo i lang tid. Det er ikke å legge skjul på at begge disse er optimister og har stor tro på landet, de sa det tross alt rett ut. Men det finnes enda en lang vei å gå. Den private sektoren er lite utbygd i Kosovo, som fører til at man ikke har spesielt stor verdiskapning i landet, selv om man har høyt utdannede mennesker. Noe av grunnen er den høyst tilstedeværende korrupsjonen som har klart å infiltrere de fleste organer.

Ambassadør Kvale svarer på spørsmål fra Mirs omreisende redaksjon

Når vi spurte Kvale om serbernes situasjon i landet og om de trenger KFORs beskyttelse for å bo i Kosovo svarte han at den var veldig bra.

– Hvis du hører noe annet så ikke tro på det. En del av Ahtisaari-planen medførte at det ble opprettet nye kommuner hvor minoritetene styrer, slik at man har serbisk styrte kommuner. Dette har vært en suksess. Serberne har total bevegelsesfrihet, og kan reise hvor de vil i hele Kosovo på serbiske bilskilt for den saks skyld. Men hvis du er en kosovo-albaner som vil kjøre til Serbia kommer du to hundre meter inn i landet så begynner de å kaste stein på deg, forteller Kvale oss.

Våre lyttere vil naturligvis høre mer av det ambassadør Kvale sa under intervjuet på et senere tidspunkt.

For å komme oss til den berømte byen Tessaloniki og oppleve både gresk salat i sitt hjemland og kanskje observere noen demonstrasjoner tok vi turen til Makedonia. Det viser seg derimot at togene lenge har stått stille mellom de to landene. Bussene var dessuten vanskelige å få bestilt, og de få som gikk var unødvendig dyre. Det ble derfor til at vi fant oss et sted å bo i Skopje, og tok oss et besøk til statuen som nylig har blitt oppreist.

En majestetisk kriger til hest

Det er tydelig for alle at statuen med navnet “kriger til hest” egentlig er Aleksander den Store, og byggingen av denne praktfulle statuen er naturligvis mer eller miindre en bevisst provokasjon av nabolandet, og da særlig de greske beboerne av det makedonske området i Nord-Hellas. Men Mir kan ikke late seg mer enn det som strengt talt er nødvendig, og derfor hoppet vi på første tog til Istanbul, Tyrkia.

Advertisements

Written by Aslak

August 26, 2011 at 15:58

Posted in Politics, Travels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: