Makt

Confound it! The batteries are dead!

Istanbul, der sivilisasjoner smelter sammen

leave a comment »

Bilde av Osmanernes invasjon av Konstantinopel

Dette er kopiert fra http://srib.no/samfunn/mir/istanbul-der-sivilisasjoner-smelter-sammen/. Utenriksmagasinet Mir sendes hver torsdag klokken 10 på Studentradioen i Bergen.

Etter å ha fartet rundt på Balkan i to uker og observert utkantene av den osmanske ekspansjon, har de urbane moteløvene våknet i Mirgutta. Storbyen kaller, og vi hopper på en fjorten timers busstur fra Skopje til Det Andre Rom: Istanbul. Grensen mellom øst og vest, mellom to forskjellige sivilisasjoner. En lokasjon som åpner for handel med, og kulturell innflytelse fra, mange ulike riker. Et naturlig sentrum for en verdensmakt som det Osmanske Imperium.

Umiddelbart blir de godtroende radiovenner ofre for storbyens list. Særlig den muntre sørlending blir bondefanget av taxisjåføren da han ikke helt kjenner til verdien av en tyrkisk lire. Vel inne på hotellet viser det seg også at prisene har gått mistenkelig mye opp siden Mir sjekket dem på internettet dagen før. Alternativ losji er ikke å oppdrive, og vi biter i det sure eplet for andre gang på kort tid. God start. Imidlertid viser byen seg fra en langt lysere og bedre side seinere på kvelden, da redaksjonen plumpet midt opp i en fargerik og demonstrasjon. Regnbueflaggene og de rosa plakatene kunne fortelle oss at det her var de homofile som demonstrerte (i særs fredelige former) mot en lokal forretning. Mir fant det tryggest å betrakte herligheten på avstand.

Mir møter venner allerede første kveld.
Mir møter venner allerede første kveld.

Mir sjekker ut homoparaden

Istanbul var den viktigste byen i det osmanske imperium, og spor etter riket er selvsagt synlige overalt. Selv om Istanbul er en moderne storby (busstasjonen er større enn Gardermoen), tar byen godt vare på sin historiske arv. En enorm turistindustri er bygget opp rundt byens mange attraksjoner, og særlig utenfor den makeløse Hagia Sofia er det konstant stappfullt med engasjerte guider og lydige tilhørere fra alle verdenshjørner. Hagia Sofia er i seg selv et interessant bilde på hvordan Istanbul er et produkt av forskjellige sivilisasjoner. Den enorme bygningen har vært både kirke og Moske, og innvendig kan man se hvordan de to verdensreligioner er sydd sammen til en unik og imponerende blanding. I nærheten av Hagia Sofia finnes også det store Topkapi-palasset, hvor riket ble administrert, byråkratiet ble utdannet og sultanens etterfølgere ble sikret ved hjelp av et heftig harem. Også her vrimler det naturligvis av turister.

Den majestetiske Hagia Sofia er en fascinerende blanding av sivilisasjoner.
Den majestetiske Hagia Sofia er en fascinerende blanding av sivilisasjoner.

Tyrkia fokuserer, som de tidligere besøkte europeiske hovedsteder, på sine seire. På byens militærmuseum er det Osmanske rikes ekspansjon behørlig illustrert med malerier og tidsriktige våpen, og Mir blir også tatt med på en konsert med militærorkesteret – en monumental opplevelse. Det osmanske fiaskoen ved Wien får liten oppmerksomhet, og interessant er det også at slaget ved Kosovosletta, som jo blir sett på som meget viktig av mange serbere, er tilgodesett med kun et lite bilde og medfølgende tekst. Slaget blir bagatellmessig sammenliknet med de andre dådene til det mektige osmanske militære.

Den osmanske invasjon av Konstantinopel er selvsagt viet stor oppmerksomhet, og ved bymurene er det plassert et gedigent panorama der man kan reise tilbake til 1453 og selv se hvordan det så ut da byen ble revet ut av Bysantinske hender, og for alltid ble en del av Tyrkia.

For å øke vår osmanske horisont dro vi også med hurtigbåt til byen Bursa, den første hovedstaden i det gryende osmanske imperium. Bursa er Istanbuls fjerde største by, og en uoversiktelig blanding av nytt og gammelt. Etter å ha trålet den innmurede gamlebyen en times tid fant MIR det dermed fornuftig å skaffe seg bedre overblikk. Til rådighet finnes det i Bursa en taubane som tar en 1600 meter over havet. Dette var mer enn høyt nok til å gi redaksjonen et godt bilde av hvordan det osmanske rikes base tok seg ut for 700 år siden. På fjellet fant MIR også en snodig bebodd teltleir uten kjent opphav og formål. Den unge stordabu klarte også å miste linsedekselet til kameraet sitt ned i et kratt, til stor forlystelse for resten av redaksjonen.

Sporty karer utfordrer naturen
Sporty karer utfordrer naturen.

Fra Det osmanske rikes sentrum drar Mir videre til den tyrkiske republikks sentrum, Ankara, for å se nærmere på hvor Tyrkia gikk etter den osmanske tidsalder.

Advertisements

Written by Aslak

August 28, 2011 at 16:00

Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: